III CL – Sprzątanie i obserwacja plaży w ramach Programu Obserwator Wybrzeża Europy 2006

DZIAŁALNOŚĆ EKOLOGICZNA
Obserwator Wybrzeża 2006

W bieżącym roku szkolnym wzorem działań prowadzonych w 14 edycji programu, młodzież z klasy 3 C Liceum Ogólnokształcącego brała udział w akcji Obserwator Wybrzeża Europy prowadzonej w Polsce przez Sopocki Instytut Ekologiczny pod patronatem Europejskiej Komisji Środowiska Naturalnego młodzieżą do obserwacji naszego wybrzeża.
,, Obserwator Wybrzeża Europy’’ (Coastwatch Europe) jest ogólnoeuropejskim programem badawczym, powstałym w 1987 roku w Irlandii. Akcja organizowana jest w Europie od 18 lat, a w Polsce po raz piętnasty. Umożliwia zbiór informacji o stopniu zagrożenia ekologicznego europejskich wybrzeży. Zebrane dane pozwalają na opracowanie szczegółowych raportów krajowych i europejskiego, które trafiają do władz odpowiedzialnych za ochronę środowiska. Z wyników akcji korzysta m.in. Europejska Komisja Środowiska Naturalnego w Brukseli.
Ubiegłoroczna akcja była prowadzona w ramach wycieczki szkolnej, natomiast teraz postanowiłyśmy wraz z młodzieżą zbadać ,, nasze własne podwórko’’ czyli chętnie odwiedzaną w upalne lato gdańską plażę na Stogach. Pogoda i entuzjazm młodzieży nas nie zawiodły. Zaopatrzeni w worki i rękawice z zaangażowaniem sprzątaliśmy plażę. Młodzież zwróciła uwagę na fakt, że ,,własne podwórko’’ jest bardziej zanieczyszczone niż obserwowana w zeszłym roku plaża we Władysławowie. Zdziwiło nas iż tylko na stosunkowo niedużej części plaży można było znaleźć pojemniki na odpady.
Oprócz aspektu wychowawczego istotnym walorem akcji był element dydaktyczny. Na plaży uczniowie z klasy realizującej rozszerzony program nauczania biologii i chemii znaleźli wiele okazów biologicznych. Napotkaliśmy na swojej drodze m.in. kolonie pąkli, meduzy, kraby i inne. Część z tych okazów trafiła do pracowni biologicznej w naszej szkole.

Przygotowujemy się do akcji.

Sprzątamy plażę.

Wracamy po ciężkiej pracy.

Z ekologicznymi pozdrowieniami organizatorki akcji zapraszają do kolejnej edycji w przyszłym roku.

Magdalena Ankiewicz ( nauczyciel chemii)

Monika Kulesza ( nauczyciel biologii)

Joanna Wieczorek ( nauczyciel geografii)